Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=84  •  Vydáno: 15.5.2011 20:19  •  Autor: Jana Indrová

Finále Krajského přeboru mládeže PDŠS, 14.-15.5.2011, Kunětice

Náročný víkend se super výsledkem - máme zlato, stříbro a bronz :-)

V co jsem doufala ? No, v koutku duše ve zlato Erika a Patrika, v postup Michala a v pěkné šachové výkony Marušky a Ondry.

Michal se snažil ze všech sil, ale tahle kategorie je opravdu silně obsazená a konkurenti se nechtěli nechat porazit :-) - vybojoval půl bodu s Matějem Dolečkem a splnil mnou uložený úkol - porazil Martina Bureše. Bod a půl je zřejmě odpovídající jeho současné hře a myslím si, že se sebou může být spokojený - už jen zahrát si na finále pro něj bylo úspěchem. Mě rozhodně nezklamal :-) Výsledky HD 14 jsou tady.

Maruška - ta byla zřejmě největším překvapením ve finále pro ty, kteří si nestihli v pár předchozích turnajích všimnout jejího zlepšení. Mě její výkony až tak moc nepřekvapily, ale velmi potěšily a mám z ní velikou radost. Hned v první partii porazila našeho Erika v devíti tazích - zjevně ji Erik podcenil i přes varování všech z naší výpravy. Porazila i Ondru a Katku Dudlovou a vyhrála s Tomášem Ludvíkem (tato partie byla jako na houpačce, oba ke konci udělali hrubou chybu, která mohla rozhodnout partii velmi rychle, naštěstí Maruška využila Tomášovu poslední "botu" a dotáhla partii ke zdárnému konci). Velká škoda byla prohry Marušky s Veronikou Holáskovou - zjevně podcenila, že soupeřka vytvořila tlak na královské křídlo a postupně tam přeskupila všechny figury - místo účinné obrany si šla pěšcem pro dámu. V partii byly momenty, za které by zasloužily za uši obě holky - minimálně tři - čtyři tahy byl na šachovnici dvoutahový mat a ani jedna z nich si ho nevšimla - Maruška, aby mu zabránila a Verunka, aby ho dala. Tato prohra Marušku odsunula na druhé místo. Pro mě nejlepší partii sehrála s Markem Bílkem - hrála velmi zodpovědně, soustředěně, promýšlela poctivě každý tah a po zásluze vyhrála. Její druhé místo je skvělým výsledkem změny v přístupu k šachové hře a je moc vidět, že Marušku šachy začaly opravdu bavit a dělá je naplno :-) Blahopřeju a mám obrovskou radost.

 

Erika moc rozebírat nebudu, tenhle turnaj byl dost nepovedený. Nedařilo se mu, i když se většinou snažil, a smolný víkend završila nešťastná prohra s Markem Bílkem. Erik vybojoval figuru - střelce - navíc a ve chvíli, kdy zbývali ve hře na každé straně tři pěšci a dáma + ten střelec navíc, nevěděl Erik moc co s tím a jak tak hledal možnou cestu k výhře, přehlédl šach, zahrál dámou a následně po Markově oprávněné reklamaci musel dámu představit a přišel o ni. Erik to těžko rozdýchával, ale naučit se prohrávat k šachu taky patří. Takže Eriku, hlavu vzhůru, tohle se může stát i mnohem zkušenějším šachistům - jen příště trošku nadhledu a ... zachovat si důstojnost v těžké chvíli taky není na škodu. Samozřejmě bronzová medaile je výborná a já blahopřeju :-)

Ondra, náš benjamínek, mě vůbec nezklamal. Hrál pěkné šachy, samozřejmě chyby tam byly, ale na to, že začal hrát vlastně až v říjnu a od nuly, to byl výborný výkon. Husarský kousek se mu povedl, když velmi pěkně přehrál Lukáše Pavlíčka - jednoho z favoritů. V zahájení přišel Ondra o figuru, ale bojoval soustředěně dál, postupně zvyšoval tlak na soupeře a podařilo se mu připravit Lukáše o věž a následně dotáhnout do konce velmi pěknou matovou kombinaci - opravdu skvělý výkon. Ondra má všechno před sebou, teď by měl začít doma pilně trénovat, hlavně nepřestat přes prázdniny, a v další sezóně z něj bude těžký soupeř i pro zkušené matadory kategorie HD10. Výsledky kategorie HD10 jsou tady.

Patrik sehrál výborný turnaj, po dost dlouhé době se mi zdálo, že hrál v pohodě, klidně, soustředěně a že si turnaj užíval a měl radost ze hry. Nic víc jsem od něj ani nechtěla, jediné mě mrzí - předčasná remíza s Adamem Kolomým - tam měl zabrat a zkusit vyhrát. Z remíz se zkušenosti nedají nasbírat. Ale to je jen detail a celkově jsem s Patrikem velmi spokojená. Blahopřeji k zaslouženému vítězství :-). Celkové výsledky kategorie HD12 jsou tady.

Celkově - radost a dobrý pocit z této akce. Organizace turnaje výborná, ubytování i jídlo v pohodě, domů jsme přijeli unavení, ale spokojení.

Fotogalerie je tady.