Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=74  •  Vydáno: 23.4.2011 12:58  •  Autor: Jana Indrová

Velikonoční turnaj v Poličce, 22.4.2011

Vzhledem k tomu, že já byla v práci, jel do Poličky Tonda a Jana Žejdlíková. Tonda sepsal zprávu ...

Před velikonocemi, jsme sjeli s našimi mrňousy do Poličky, na velikonoční turnaj.  Děcka zlobila už po cestě a naše auto chvílemi připomínalo spíše židovskou školu. Zvažuji, zda-li nebudu vozit na tyto cesty sluchátka.... Dorazili jsme na místo, s celkovým počtem 7 dětí, z nichž nejstarší byl Patrik Žejdlík. Poličáci to měli slušně zvládnuté, takže hrát se začalo podle rozpisu. Celkově musím říct, ještě než se pustím do hodnocení jednotlivců, že naše děti hrají opravdu krásné pozice, ve kterých je mnoho velice pěkných šachových motivů, jenomže bohužel jejich výkonnost není taková, aby je v oněch pozicích ve hře viděly . Hrály se současně 2 turnaje. Elisté hráli zvlášť, tam spadal akorát Patrik. Z těch menších byl nejvýše nasazený Erik, který svoji pevnou hrou získával na předních šachovnicích jeden bod za druhým. Prohrál pouze jedenkrát,  se starším Patrikem Feltlem  z Poličky. Jsem velice rád, že tuto partii nevzdal ani neremizoval,(přestože mu soupeř 2xremízu nabízel) protože  měl drobnou materiální výhodu, kterou se mu ale nepodařilo zúročit. Celkově skončil tedy na 2.místě, za vítězem turnaje  Feltlem.  Velice dobře tento turnaj rozehrál také Dan, po 2. kole měl 2body, ale doslova svojí nevyzrálostí a velkou zbrklostí se připravil bojovat o čelní pozice. Dokonce ve dvou partiích se mu podařilo vyměnit svého koně za soupeřovu dámu, ale ani jednu nedotáhl do vítězného konce, což považuji za ostudu. Ostatní kluci nijak nezazářili, ale nemusel jsem se za jejich šachový projev stydět. Maruška zahrála svůj standard. Zisk 4 bodů je velice dobrý, a umístila se nejblíže našemu medailovému Erikovi. (12.)

Musím říct, že kromě Marušky a Erika (a samozřejmě Patrika Žejdlíka) mne ale ostatní velice zklamali, především svým přístupem k samotné šachové hře. Právě jejich rozjívenost a neukázněnost o přestávkách mezi jednotlivými koly, je stála výrazně lepší výsledky než kterých skutečně dosáhli.

Velice těžkou úlohu měl ve svém turnaji elistů Patrik Žejdlík, který se srdnatě bil s velice silnými hráči, kteří jsou zatím ještě nad jeho síly. I tak bych ho chtěl ale pochválit, byť výsledek, který uhrál, není nijak výrazný. Je ale důležité, že celý turnaj sehrál, a své body nerozdával zadarmo. Nutno také říci, že byl v tomto turnaji jednoznačně nejmladším účastníkem, a prohrávat se soupeři, kteří mají elo o 250 bodů a více vyšší než on, není žádná ostuda.

                                          Napsal Antonín Indra

Celkové výsledky jsou k nahlédnutí tady  a já si neodpustím doplnění. Na turnaji jsem nebyla, ale když se podívám do výsledků, tak Erik a Maruška sehráli výborný turnaj, slušně se dařilo i Patrikovi Peškovi. Petr hrál podle mých informací pěkné šachy a ! přemýšlel a hrál relativně pomalu ! - že by se u něj začalo konečně blýskat na lepší časy ? U Dana vyloženě škoda zbrklosti, kdyby se dokázal soustředit až do konce partie a kapku zpomalil, byl by z něj velmi nebezpečný hráč. Martin - slabý výsledek, když se podívám na soupeře, tak minimálně o bod víc měl mít.

Patrik měl velmi těžkou úlohu a já jsem moc ráda, že jel a s těžkými soupeři zabojoval - každý takový turnaj ho posouvá dopředu. Je to samozřejmě velmi těžké - je ve svých kategoriích zvyklý vyhrávat a na takovémto turnaji se zatím o medailové pozice neuchází, ale je důležité hrát s lepšími, než je on sám a učit se z každé prohrané partie. Svůj úkol na tomto turnaji splnil výborně.