Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=719  •  Vydáno: 6.5.2019 16:37  •  Autor: Jana Indrová

Memoriál Mirka Kodytka - Přebor družstev PDŠS v rapid šachu 2019 + Boskovický soudek

článek napsal Přemek Osička - díky

Zdeněk Roušar, Honza Zámečník a Pepa Vacek mě nabrali krátce po sedmé hodině. Do navigace jsme zadali Hostinec u Novotnů a vyrazili směr Mistrovice. Zdeněk mě jmenoval kapitánem, takže jsem ze svého kapitánské repertoáru vytáhl eso z rukávu, sestavu složenou podle ELA :-). Na první šachovnici jsem tedy nasadil Zdeňka, za druhou šachovnici posadil Honzu, mně ELO přisoudilo třetí šachovnici a Pepovi čtvrtou, průměr naší výkonnosti určil nasazení, byli jsem 10. nasazení ze 17 mančaftů. Hned v prvním kole jsme schytali druhé Ústí nad Orlicí. Hrál jsem s Petrem Marešem D4 s plánem hrát Londýnský systém, soupeř ale zahrál G6, den předtím bych pravděpodobně pohořel - Zdeněk před turnajem na mě tuhle variantu hrál a moc se mi v ní nedařilo. Později jsem si zjistil, že je dobré opustit Londýn a převést hru do Pircovy obrany, což jsem taky v partii udělal. To soupeře očividně překvapilo a od začátku jsem stál aktivněji, to vyústilo v jednoduchý zisk figury. Netrvalo dlouho a figuru jsem jednotahově ztratil :D, odtáhnul jsem pěšce, která kryla mého koně :D. Naštěstí jsem měl pořád aspoň tu aktivitu, kterou jsem postupně zvýšil ve velký tlak, ale nepřesnou hrou jsem přicházel o figurku další, v kompenzaci za jednoho pěšce. Partie už se blížila do koncovky pozičně i časově, soupeř mi nabídnul remízu, remízu jsem nepřijal, protože jsem viděl zisk figury s tím, že pěšce navíc jsem si uchoval. I s pěšcem navíc moje pozice spěla do remízy. Pozici jsem se ale snažil hrát, protože ostatní 3 partie byly dohrané a hovořily v náš prospěch, Pepa sice prohrál, ale Zdeněk vyhrál a Honza remizoval na druhé, vím jen to, že Honza měl věž za dvě figury a pak to vynuceným opakování pozice remizoval. My jsme chtěli samozřejmě vyhrát, takže jsem dál tahal nevyhnutelně do remízy až soupeř spadnul a my trochu štastně vyhráli. 
Průběh ostatních zápasů najdete tady.
Celkově jsem skončili na šestém místě, turnaj byl hodnocen olympijsky, do třetího místa nám scházelo jedno vítězství, které měl určitě na lopatě Pepa Vacek. Medailové choutky si ale splnil Zdeněk Roušar, který se stal nejlepším hráče turnaje na první desce. Spanilou jízdu Zdeňka mistrovickou tělocvičnou nezastavil ani Marián Sabol v posledním kole. O tomhle talentu ještě uslyšíme. Můj kapitánský mánévr se ukázal jako správný. Zdeněk uhrál 6,5 bodů ze 7 a kilínko k tomu. O partii ve které porazil Sabola se určitě rozepíše do komentářů. V Mistrovicích mluvil o třešínce a dortu. 
Honza Zámečník uhrál 2,5 bodů ze 7. Honzovi se moc nedařilo, ve většině partií mu docházel čas. Nicméně konec turnaje se mu vyvedl a díky výhře proti Koskovi Jiřímu z Vysokého Mýta, jsme jako jediný tým remizovali s vítězem turnaje.

Já jsem uhrál celkem 5 bodů, prohrál jsem až v posledním kole s Markem Koskem. Partii jsem hrál odvážně, nestačilo to.

Pepa Vacek si odnesl 1,5 bodu. Co jsem tak viděl, tak Pepa vždy se soupeřema držel dlouho vyrovnanou hru, nutno podotknout, že i průměr ELO protihráčů na čtvrté šachovnici byl 1691.

O týden později jsme se vydali do Boskovic s malou změnou v sestavě, Pepu Vacka nahradil Bohuslav Kokeš z Chrudimi, který hrál první desku. Výsledky Boskovického soudku najdete zde.