Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=713  •  Vydáno: 6.4.2019 20:00  •  Autor: Milan Londin

Závěrečné vyhodnocení kvalifikací krajského přeboru žáků

V letošním roce se v každé kategorii uskutečnily v průběhu sezony 4 turnaje, ze kterých se do osmičlenného finále probojoval z našich mladých šachistů probojoval jen Jirka Bouška, zato hned ve dvou věkových kategoriích - do 10 a do 12 let, což je supervýkon vzhledem k tomu, že patří ještě do kategorie do 8 let. On sám se bude moci rozhodnout, ve které kategorii se zúčastní finále :-D !! Bohužel za ním máme výkonnostní mezeru, nikdo jiný se z našich do finále v žádné kategorii neprobojoval.
Nejblíže k tomu měli v kategorii do 10 let Pepa Picek a Vojta Machovec, kteří skončili na 10. a 11. místě hned za sebou. Pepa jen může litovat neúčasti na jednom kvalifikačním turnaji, kde získané body by ho do finále asi dostaly. Takhle je jen náhradníkem, který dostane příležitost jenom v tom případě, že se někdo z 8 postupujících vzdá účasti pro nemoc nebo z nějakého jiného důvodu. Třetí z našich Jakub Žák se umístil na 28. místě, což není špatné vzhledem k celkovému počtu 62 šachistů.
Stejně blízko postupu měl i Jonáš Bouška, který v kategorii do 12 let skončil na 10. místě, ale možná mu postup vyjde jako náhraníkovi. Další v této kategorii už tak úspěšní nebyli. Viktor Zahradník skončil na 24. místě, který se ovšem o lepší umístění připravi tím, že se zúčastnil jen na jednom kvalifikačním turnaji ze 4. Škoda. Na 30. místě skončil David Černý, 34. byl Pavel Tichý, 38 byla Karolína Tichá a 66. byla Hedvika Kafková, která se ovšem taky zúčastnila jenom jednoho turnaje ze 4. Z celkem 69 šachistů byla naše účast poměrně úspěšná.
14. místo Martina Peška v kategorii do 14 let je ovšem trošku zklamáním, věřil jsem, že by se měl do finálové osmičky probojovat. Někdy se prostě nedaří, jak by člověk chtěl. Chápu to, taky to znám. Tak snad v příští sezoně bude úspěšnější. Na 21. místě skončil Kuba Schmidt. V této kategorii si cvičně zahráli i mladší šachisté. Na 42. místě skončil Pavel Tichý (ze dvou turnajů), na 49. místě Viktor Zahradník, na 55. Jonáš Bouška, na 58. Pepa Picek, na 64. Vojta Machovec, na 68. Karolína Tichá, a na 71. místě Hedvika Kafková (všichni po jednom turnaji) z celkem 72 zúčastněných.
A v nejstarší kategorii do 16 let se náš jediný zástupce Jirka Šulc umístil na 11. místě (z 38 účastníků) tedy 3 místa za postupem, když dobrý výkon z prvního kvalifikačního turnaje bohužel nedokázal v dalších 3 turnajích zopakovat. Škoda.
Doufám, že u většiny našich dojde v příští sezoně ke zlepšení a že se do finále probojuje více našich, protože Jirka Bouška po přestupu do Polabin už za Hlinsko dobré umístění nevybojuje. Přesto mu přejeme, aby i nadále dosahoval tak výborné výsledky jako doposud za Hlinsko :-D.