Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=684  •  Vydáno: 7.1.2019 8:41  •  Autor: Milan Londin

5. kolo KPI - ŠO Hlinsko A x ŠK při DDM Litomyšl, 6.1.2019, Hlinsko

Konečně mohu napsat, že hlinecká družstva měla úspěšný den. C-čko začínalo v 9 hod. a tentokrát nenechalo nikoho na pochybách. Vítězné tažení zahájili Maruška a Petr Vaškovi po pěkném výkonu. Takže základ výhry byl na světě. Potom také pěkně vyhrál Přemek. Bylo jasné, že vyhrajeme, a rozhodovalo se, kolik to bude. Obě zbývající partie byly kombinačně ostré jak břitva. Chodil jsem se dívat, když jsem měl chvilku času, od své partie ve vedlejší místnosti . Tak jsem zrovna viděl, jak Jarda Severýn musel nechat soupeři věž a pokrýt mat. Nevypadala ta pozice moc dobře. Nevím, co se tam potom hrálo, ale remiza, která se Jardovi nakonec povedla, mě potěšila. Hynek v jednu chvíli vypadal při ohňostroji kombinací i na výhru, ale nakonec se mu soupeř asi vysmekl a Hynek prohrál.

Mezitím se odvíjelo drama ve vedlejší místnosti. Jako první za A-čko dohrál Slávek, remiza.  Jak jsem předtím viděl jeho pozici, myslím, že by to měl spíše na prohru než výhru. Tedy dobrá remíza. Potom se podařilo vybojovat remízu i mi s černými figurami (již potřetí za A-čko) po velkém pozičním boji, když jsem se celou partii bránil, ale tentokrát úspěšně. Potom vyhrál Vojta v talovském stylu, ohňostroj kombinací a obětí. Následně remizoval Ondra Novotný, kdy sice pěkně útočil, ale soupeř vše ubránil. Možná Fritz ukáže, že to mohla vyřešit nějaká oběť ve vhodný okamžik. V tu dobu jsme sice ještě vedli, ale v nedohraných partiích jsme nestáli dobře. Jen Zdeněk byl přivyhraný ale Ondra Baudyš (ve věžové koncovce) a Jirka Šťulík (při stejných střelcích) měli o pěšce méně a Milan Adámek v horší pozici zoufale bojoval o "život". Naštěstí Jirkovi Šťulíkovi se podařilo dobrým lavírováním vybojovat remízu. Badovi se kvůli nedobré struktuře pěšců a vynalézavé hře soupeře nepodařilo potvrdit zažité pravidlo, že jeden pěšec navíc nemusí na výhru stačit. A skoro současně vzdal marný boj i Milan. Takže aspoň "neprohra" se silným soupeřem.

Za 14 dní přivítáme v Hlinsku Letohrad, jednoho z našich konkurentů na sestup. Budeme hrát bez Vojty, ale pokud bude hrát zbytek dnešní sestavy, posílený třeba o Michala Hanuse a Honzu Zámečníka, viděl bych dobrou prognózu na celkový výsledek, protože se družstvo Letohradu jeví papírově slabší než dnešní soupeř.

SO Hlinsko SK pri DDM Litomysl
Říha Vojtěch H Z 2145 1 - 0 1963 Nešpor Jakub H Z
Baudyš Ondřej Z 2123 0 - 1 2073 Daniel Martin H K Z
Novotný Ondřej Z 1854 ½ - ½ 2055 Doseděl Jiří H
Dvořák Slavomil Z ZK 1923 ½ - ½ 1944 Zeman Martin Z
Roušar Zdeněk Z 1898 1 - 0 1883 Šváb Jiří Z
Adámek Milan Z 1871 0 - 1 1755 Zeman Ladislav
Šťulík Jiří Z 1757 ½ - ½ 1845 Odstrčil Jaromír
Londin Milan K 1686 ½ - ½ 1810 Petrík Peter
4 - 4