Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=630  •  Vydáno: 20.4.2018 14:40  •  Autor: Milan Londin

Hodnocení účasti A-čka v KPI

Jako kapitán Hlineckého šachového A-družstva si dovolím zpětně vyhodnotit jeho působení v KPI v sezoně 2017/2018.
Když jsem se díval zpět do historie šachu v Hlinsku, naposledy se podařilo dostat do KPI před 12 lety na sezonu 2005/2006 a následně Hlinsko KPI opustilo po matných výkonech, když se podařilo uhrát jedinou remizu s Chrudimí B.
Poučení touto dávnou nedobrou zkušeností nechtěli jsme tuto situaci zažít znovu. Věděli jsme, že jen s vlastními silami bude velký problém KPI udržet i pro další sezonu.

První novou důležitou akvizicí byl Ondra Baudyš, který se po dlouhé době "šachové nečinnosti" vrátil k Hlineckému šachu a obětavě dojížděl k zápasům z Prahy a hodně družstvu svým výkonem pomohl.

Díky tomu, že v minulých letech se podstatně zlepšil Vojta Říha a o jeho start projevila zájem druholigová Chotěboř, podařilo se nám za to jednáním mezi oddíly získat výměnou další dvě velmi významné posily, hosty JIrku  Tůmu a Rudu Juna, kteří svými výkony také výrazně přispěli k tomu, že se Hlinsku podařilo nejen zachránit v KPI, ale dokonce umístit  v první polovině KPI.

Podobně i další host Mirek Pavlíček, kterého zajistil Michal Hanus, byl platnou posilou.

Samozřejmě se na dobrém umístění v  první sezoně v KPI podíleli i další naši šachisté, kteří tu KPI pomohli v loňské sezoně vybojovat - Vojta Říha, Michal Hanus, Zdeněk Roušar a Milan Adámek.

Větší počet utkání ještě odehráli velmi "zaměstnaní" náhradníci Slávek Dvořák a Ondra Novotný a jejich podíl na celkovém výsledku družstva byl taky důležitý.
Z dalších náhradníků musím vyzvednout Jirku Šťulíka, který z 5 utkání "vytěžil" 4 body.
A Honza Zámečník, Luboš Janda a Milan Londin ochotně zaskočili za omluvené hráče základní sestavy a přispěli tak svoji "troškou do mlýna".
A nesmím zapomenout ani na Marušku Vaškovou, která sice s velmi těžkým soupeřem při svém prvním startu v KPI prohrála, ale zachránila družstvo od pokuty za nenastoupení šachisty, když při mimořádné situaci na poslední chvíli ochotně nastoupila.

Síla družstva byla samozřejmě v základní sestavě - tak se odehrály jenom tři zápasy, dvě výhry a jedna remiza, naopak porážky jsme obdrželi, když se hrálo se 3 nebo 4 náhradníky. Když jsem se probíral zpětně jednotlivými výsledky družstva, došel jsem k závěru, že pokud by se hrálo vždy v kompletní základní sestavě, bojovali bychom ve skupině na čele tabulky. Bohužel to je při dnešním zaneprázdnění některých šachistů jen úvaha z říše snů. K tomu se přiblížila Chrudim, která postupuje zpět do II. ligy a která náhradníky využívala v podstatně menší míře, než ostatní družstva.

Chtěl bych touto cestou ještě jednou poděkovat všem zúčastněným za to, že Hlinsko se po loňském postupu z KPII umístilo v této sezoně  v KPI na velmi  pěkném 6. místě !

Podrobné výsledky celé soutěže jsou tady.