Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=419  •  Vydáno: 4.3.2015 19:54  •  Autor: Milan Londin

9. kolo KSZ - 2222 ŠK Polabiny "G" x ŠO Hlinsko "C", 1.3.2015, Pardubice

Tentokrát jsem nebyl jen divák, jako při minulém zápase, ale musel jsem zaskočit jako poslední záchrana, abychom neplatili pokutu pro nedostatečný počet hráčů. Kapitán Tonda Indra dával dohromady sestavu jen s vypětím všech sil. S výjimkou první šachovnice museli tedy nastoupit šachisté až od desáté šachovnice soupisky. Proto se schylovalo k překvapení, když asi po hodině hry jsem obcházel šachovnice a odhadoval naše šance.
Na první desce jsem už stihl s černými figurami vyrovnat hry a chystal jsem se dále vylepšovat pozici.
Na druhé desce Jarda Severýn s bílými stál trošku aktivněji .
Na třetí desce Pavel Říha musel bránit tlaku bílých figur, ale pozice vypadala hratelně.
Na 4. desce Patrik  Pešek měl malou výhodu v soupeřově dvojpěšci na C-sloupci, a věřil jsem, že přejde do vyhrané koncovky.
Na 5. desce Láďa Peňáz s černými figurami "zaplétal" matovou síť na bílého krále. Vypadalo to na výsledek tak 4:1 pro nás.
Proto když nabídl Jardův soupeř remizu s trošku lepším postavením Jardových figur, doporučil jsem remízu přijmout. Po další půlhodině jsem si znovu vyšetřil chvilku času a nevěřil jsem vlastním očím - na obou zadních šachovnicích se "přivyhrané" partie otočily a bylo jasné, že tam bodovat nebudeme. A Pavel na 3. desce si už taky zjevně nevěděl moc rady se vzniklou pozicí, i když ještě stále vypadala "držitelně", ale při jeho nedostatečných zkušenostech jsem měl obavy z prohry i u něj. Doporučil jsem mu proto nabídnout remizu, kterou soupeř po konzultaci s kapitánem přijal a remizu jsem nabídl soupeři i já, i když jsem měl malou výhodu v dvojpěšci soupeře na g sloupci. Kdybych chtěl bojovat o výhru, partie by trvala ještě asi 4 hodiny, po které by ostatní museli na mně čekat a stejně by to družstvu nepomohlo od prohry, a ani já si nemohl být jistý,  jestli by to soupeř nakonec neubránil, případně ještě i dokonce nevyhrál.
Brzy na to prohrál svou partii Patrik. Láďa ještě zkoušel bojovat proti materiálové převaze soupeře. Při pozorování jeho marného boje jsme objevili jako diváci vynucené  patové pokračování partie, které bohužel Láďa neobjevil a tak za chvíli podepisoval i on prohru ! Hodně ho mrzelo, že ten pat neobjevil, ale bylo to poučení pro všechny přítomné, že i zdánlivě ztracené partie se někdy podaří zachránit patem, pokud tu možnost včas objevíte a účelově na ni hrajete, i když většina zkušených soupeřů si to dokáže uhlídat.
Překvapení se nekonalo a za prohru jsme žádné body nepřivezli. Ale byli jsme aspoň brzy doma a tak jsme mohli sledovat úžasný boj Lukáše Bauera o stříbrnou medaili na MS v lyžařském maratonu.

2222 ŠK Polabiny G ŠO DDM Hlinsko C
Gregor Jiří 1655F ½ - ½ 1783F Londin Milan (V)
Bureš Martin 1620F ½ - ½
Severýn Jaromír (V)
Kantor Tomáš 1282N ½ - ½
Říha Pavel
Nešpůrek Jan 1289F 1 - 0 1198N Pešek Patrik
Lysý Karel 1111N 1 - 0 1239N Peňáz Vladimír

: