Zdroj: http://hlinsko.chesspce.cz.az.azserver.cz/index.php?a=272  •  Vydáno: 6.5.2013 21:36  •  Autor: Slávek Dvořák

O Černohorský soudek, Boskovice - 5.5.2013

Jednoho pošmourného nedělního rána se vydala třináctičlenná výprava reprezentující Hlinsko (3 družstva) na turnaj 4-čl. družstev O Černohorský soudek do Boskovic. Turnaje se zúčastnilo 22 družstev. 

Nejvýše z našich družstev (14) bylo nasazeno kombinované-rodinné družstvo pod názvem Hlinsko-PV-Londinovi ve složení Milan, Milan, Jana, Šimon a Martin Londinovi s průměrným ELO 1631. Druhé družstvo (15) s průměrným ELO 1602 hrálo pod názvem Mládí Hlinsko A a to ve složení Patrik Žejdlík, Slavomil Dvořák, Lukáš Hanus a Vojtěch Říha. Třetí družstvo (21 - ELO 1267) hrálo pod názvem Hlinsko B, ve složení Petr Zelenka, Antonín Indra, Michal a Zdeněk Ročňákovi a Petr Vašek.

Hlinsko B především sbíralo celý turnaj zkušenosti a celkově obhájilo své nasazení. Zde bych vyzdvihnul výkon Zdeňka Ročňáka 5 b z 9 partií a Tondy Indry 3,5/8. Pro Petra Zelenku byla první šachovnice obrovský oříšek 1/7, Míša Ročňák 2/7 a Petr Vašek 1/5. 12,5 bodu není špatné, škoda že se nepovedlo dotáhnout do konce některé vyhrané partie...

Hlinsko-PV-Londinovi - celkové 8. místo je ve vyrovnané konkurenci nadmíru dobré - kdy především ke konci rozhodoval los a pořadí se měnilo jako na houpačce. Vynikající výkon předvedla Jana 6,5/9 a Šimon 4/7. Milanové měli shodně solidních 4,5/9 a Martin zaskakoval na dvě partie s výsledkem 0,5/2.

Mládí Hlinsko A - družstvo, které mělo zhruba tuto sestavu v mé hlavě dávno před vánoci, kdy jsem domlouval tento turnaj s Pavlem Hubeným. Myšlenkou bylo zapojit mladíky, kteří šachově vyrostli především pod vedením paní Londinové v Hlinsku - děkujeme, do družstva, které prorazí i mimo kraj a vytvoří základ dobré party pro další turnaje... Toto mohlo vyjít a také nemuselo... Patrika jsem dal na první šachovnici (ať si to „vyžvýkne" a já si seberu nějaké ty výhry na druhé). Patrik bez výhrad přijal. Třetí Lukáš, čtvrtá Vojta dle ELO. Kdo by si pomyslel, že po sedmém kole budu z nich nejhorší 3,5/7 a družstvo potáhnou právě oni... Výsledkově jsme se zhruba drželi celý turnaj ve středu startovního pole společně s družstvem Londinů - ačkoli nás ve čtvrtém kole přehráli 2,5:1,5. V předposledním kole Londini dostali třetí nasazený tým z Lipovce (1:3), nám bylo nalosováno přijatelnější desáté Blansko, přesto jsme prohráli (1:3). Do posledního kola jsme šli s cílem udržet popř. zlepšit 8 místo - tedy vyhrát (z konečné tabulky vyplývá, že nám šlo o 5 (při výhře 3:1) až 15 místo (při prohře 0:4)). V posledním kole Londini dostali naše B - 4:0. Nám los přidělil šesté nasazené družstvo Vyškova... mohlo být hůře... Zhruba po dvaceti minutách prohrál Vojta 4,5/9. Pak přišla minuta, kvůli které má smysl hrát šachy - uplatnil jsem kvalitu a podruhé za sebou vyhrál 5,5/9, kouknul jsem doprava - Patrik 5,5/9 mat, 2:1 pro nás, pohled doleva Lukáš 4,5/9 dobírá koně, soupeř nemá figurky, kácí se dáma, padají hodiny a Lukáš matí samotnou dámou (nevěděl jak to dopadlo na prvních dvou šachovnicích), v tom křičím, že stačí remíza... Bohužel čas na celý bod už nevystačil - nevadí 2,5:1,5 pro nás - cíl splněn (teda ono bylo sedm cílů a chybělo jedno místo ke splnění šesti - ten sedmý - to byla jen teorie:-) ). Nakonec jsme obsadili vzhledem k vývoji turnaje pro nás lichotivé 7. místo v naprosto shodném výkonu jako kolegové Londini.

Nakonec vydařený turnaj, když si vezmeme, že jsme jako jedni z mála hráli s dětmi proti zkušeným matadorům. Nicméně ukázalo se také jak hodně ještě musíme zapracovat (spíše děti - u nás už to asi nehrozí), abychom obstáli v této střední konkurenci. Zároveň panuje spokojenost s přístupem a elánem, se kterým jsme nastupovali k partiím a v neposlední řadě také s vyrovnaností obou družstev a i hráčů v nich. Počasí se nakonec umoudřilo a tak jsme při zpáteční cestě tradičně navštívili bistro U Marušky v Jedlové na vanilkovou a v druhém kole šmoulí zmrzlinu - viz. foto. Takže ještě jednou díky za reprezentaci Hlinska.

Podrobné výsledky jsou tady.